Vad är hållbart jordbruk?

Ett hållbart jordbruk betyder ett brukande som innebär att även kommande generationer ska kunna dra nytta av jorden. Men hur kommer vi dit?

Tillsammans mot ett hållbart jordbruk

De två stora motpolerna inom svenskt lantbruk har länge varit konventionell och ekologisk odling. Det tycker vi är synd, då vi i Sverige, rent generellt, producerar mat med väldigt liten miljöpåverkan oavsett odlingsinriktning.

Vi hoppas att olika odlingsinriktningar, kan dra nytta av och lära av varandra och på så sätt skapa en gyllene medelväg – ett hållbart jordbruk. Vi på Soil and Seed tror att det uppnås med reducerad användning av kemiska sprutmedel, genom att hålla marken bevuxen en stor del av året, sunda växtföljder och effektiva mekaniska metoder.

Ekologisk odling

Inom ekologisk produktion avstår man från användning av mineralgödsel för tillförsel av näring till grödan samt kemiska preparat för bekämpning av ogräs och skadedjur. Istället används organiska gödselmedel, såsom gödsel från djurproduktion men det används även restprodukter från livsmedelsindustrin samt gröngödsel.

För bekämpning av exempelvis ogräs och skadegörare används förebyggande metoder, mekaniska metoder och vall är ett stående inslag i växtföljden. Detta har flera positiva miljöeffekter såsom minimerad risk för spridning av miljögifter och positiva effekter på biologisk mångfald, men även nackdelar, då det oftast inte bidrar till lika höga skördar som konventionella odlingar. Läs mer om ekologisk produktion på jordbruksverkets hemsida.

download-5
raphael-rychetsky-li9JfUHQfOY-unsplash

Konventionellt jordbruk

Den vanligaste brukningsformen idag är det som kallas konventionell odling. Det innebär att mineralgödsel för tillförsel av näring och kemiska bekämpningsmedel mot insekter, sjukdomar och ogräs får lova att användas inom ramarna för det regelverk som finns i Sverige. Vid konventionell odling har man inte i lika stor utsträckning behövt ta hänsyn till att ha växtföljder som tillför näring till jorden eller motverkar växtföljdssjukdomar.

Dagens konventionella odling har dock genomgått stora förändringar på senare år och mer och mer börjat inrikta sig på miljöåtgärder som gör att användningen av kemiska bekämpningsmedel kan minskas och gödslingen bli mer precis för att minska näringsläckage. Exempel på åtgärder är Lantmännens Klimat och Natur-program, rådgivningsmoduler inom Greppa Näringen och olika certifieringar som exempelvis Svenskt Sigill. För att över biodiversiteten anläggs exempelvis skalbaggsåsar och blommande kantzoner på många ställen i landet.

Teknik driver utvecklingen

Något som också driver på den positiva miljöutvecklingen inom lantbruket är den uppsjö av tekniska lösningar för exempelvis precisionsgödsling, som YARA N-Sensor, och sprutteknik som avdriftsreducerande utrustning på sprutan. Svenskt lantbruk är hårt reglerat och kontrolleras regelbundet vad gäller hur och när olika åtgärder får göras. På senare tid har den konventionella odlingen närmat sig den ekologiska och exempelvis tagit in mekanisk ogräsbekämpning i form av exempelvis radhackning för att reducera användningen av kemiska preparat.

tomas-hertogh-eS6rqvLx7o0-unsplash

Conservation Agriculture

Odlingssystemet Conservation Agriculture (CA) har fått fäste i Sverige under senare år och bygger på tre principer.

  • Soil and Seed Equipment
    Minsta möjliga bearbetning av jorden dvs. no tillage – ingen mekanisk jordbearbetning sker. Istället tillämpas direktsådd och bearbetning sker endast med hjälp av växternas rötter och maskar som får fri framfart i den ostörda markmiljön.
  • Soil and Seed Equipment
    Gröna fält så stor del av året som det är möjligt. Minst 30% av arealen ska vara täckt med växtrester eller mellangrödor året om. Detta kan minska risken för erosion, förbättra jordens struktur, konkurrera mot ogräs och sjukdomar, fixera kväve från luften, ta upp restnäring i marken för minskat läckage och slutligen binda kol till marken. En studie publicerad 2021 visar att det är bättre ur både skördesynpunkt och jordens biologiska mångfald att ha marken bevuxen en större del av året jämfört med att ha många olika grödor i sin växtföljd.
  • Soil and Seed Equipment
    Artdiversifiering och fokus på en sund växtföljd. Här kan exempelvis olika mellangrödor användas, i blandning eller renbestånd, och fundera som mat till markens mikroorganismer.

Här förklaras grundprinciperna ytterligare

raphael-rychetsky-li9JfUHQfOY-unsplash